Hvordan smitter forkølelsessår?

Forkølelsessår kan smitte, hvis en person der bærer virussen kommer i nærkontakt med en anden person. Forkølelsessår er meget smitsomt, og man bør derfor være opmærksom på ikke at komme i nærkontakt med andre mennesker for at undgå at smitte dem. Her på siden kan du læse mere om, hvordan forkølelsessår smitter.

Undgå smitte med forkølelsessår

De fleste har oplevet at være plaget af et mindre forkølelsessår, og det er ikke unormalt, da virussen er meget smitsom. Der findes to måder hvorpå, man kan blive smittet med forkølelsessår. De fleste tror, at smitten kun kan overføres gennem fysisk kontakt med en anden person som bærer virussen. Denne smitteform er også meget udbredt, og man bør derfor undgå direkte kontakt med en anden person, i det område hvor forkølelsessåret sidder. Et forkølelsessår kan også smitte gennem genstande, og man bør derfor være opmærksom på, ikke at dele vandflaske eller håndklæde, hvis man har forkølelsessår eller hvis man fornemmer man er ved at få det.
Når først man har fået et forkølelsessår, ligger virussen i kroppen og kan bryde ud når som helst. Forkølelsessåret smitter indtil såret er dækket med en sårskorpe. Derudover er det kun i det område, hvor såret er, som smitter. Dog kan det i nogle tilfælde også godt smitte, selvom der ikke er et synligt sår. I ca. 5 % af den symptomfri periode er der risiko for smitte.

Sådan undgår du smitte ved forkølelsessår:

 • Undgå nærkontakt i området f.eks. gennem kys eller oralsex
 • Undgå at dele genstande som f.eks. bestik, vandflaske eller håndklæde
 • Vask hænder efter du har rørt ved såret
 • Anvend Zoviduo som behandling mod forkølelsessår
 • Sådan føles smitten ved et forkølelsessår

  Det første udbrud af forkølelsessåret ses ofte 3 uger efter, at man er blevet smittet med virussen. Herefter vil man opleve en prikkende og stikkende fornemmelse i huden omkring området, hvor såret vil opstå. Efter kort tid opstår der små væskefyldte blærer, som vil briste og danne sårskorper. Selvom man er blevet smittet med en virus der giver forkølelsessår, er det ikke sikkert at virussen går i udbrud. Når først man er blevet smittet med et forkølelsessår og virussen er i udbrud, tager det ca. 10 dage for et ubehandlet sår at hele. Derfor er det altid en god ide at anvende Zoviduo, som behandlingsmiddel mod forkølelsessår.

  Kan forkølelsessår smitte til kønsdelene?

  Har man et forkølelsessår i eller omkring munden, kan det smitte til kønsdelene gennem f.eks. oralsex. Dette gælder også den anden vej rundt. Har man f.eks. herpes på kønsdelene, kan man blive smittet med forkølelsessår. Forkølelsessår er en meget smitsom virus, og derfor skal man være opmærksom og påpasselig med ikke at røre sig selv andre steder på kroppen, hvis man først har rørt ved forkølelsessåret. Virussen er nemlig så smitsom, at man kan være uheldig at smitte sig selv, så der opstår sår flere steder på kroppen. Man bør derfor altid vaske hænder, efter man har rørt ved sit forkølelsessår.