Hvad er forkølelsessår? Forkølelsessår er et virusangreb, som skyldes en virus, der hedder Herpes Simplex Virus (HSV-I). Virus overføres via direkte kontakt med huden – ofte i områder nær slimhinder, f.eks. mund og næse. Hvis du først er blevet smittet med herpesvirus, vil virussen findes i kroppen resten af livet.
Der findes tre tilstande, som ofte giver sår i ansigtet, på læberne eller i mundhulen: forkølelsessår, børnesår (impetigo) og afte.
Som regel skyldes blærer på og rundt om læberne en infektion med herpesvirussen HSV-I. De fleste smittes med herpes som børn. Herpes er en livslang virusinfektion, hvor tilbagefald let kan fejldiagnosticeres som børnesår (impetigo) på grund af lignende symptomer. Både impetigo- og herpessår forekommer hovedsageligt i det samme område omkring/på læberne, rundt om munden og i ansigtet. I modsætning til herpessår kan man kende impetigo på, at sårene aldrig forekommer på selve læberne, og at sårskorperne er gule på en rød bund. Impetigo skyldes bakterier og er mest almindelig hos børn. Afte viser sig som tilbagevendende, sviende små sår på læber, kindslimhinder eller på tungen. Denne hjemmeside handler kun om forkølelsessår.