mørkhået kvinde står med lukkede øjne med siden til.
mørkhået kvinde står med lukkede øjne med siden til.

Sov ordentligt og dæmp dit stressniveau

Udmattelse kan gøre dig sårbar over for forkølelsessår. Bekæmp træthed med masser af hvile. Følg disse tips for  at sove godt.

Ligesom stress og sygdom kan træthed svække dit immunsystem og gøre dig til et let offer for et udbrud af forkølelsessår. Selvom der er mange ting, som kan forhindre dig i at få en god nats søvn - fra stress til støj til at drikke kaffe for sent på dagen - så er her et par råd til at gøre dig klar til kvalitetssøvn.

Gode råd til at forbedre din nattesøvn

 

1) Skab et godt sovemiljø
Forbered dit soveværelse, så det fremmer kvalitetssøvn ved at gøre det mørkt, stille og køligt (omkring 18 C).

 

2) Begræns anvendelsen af teknologi før sengetid
Det blå lys fra elektronisk udstyr, som din mobiltelefon og din bærbare computer, påvirker både din evne til at falde i søvn og din søvns kvalitet. For at sove bedre kan du prøve at begrænse anvendelsen af elektronisk udstyr to timer, før du går i seng.

 

3) Lav dig en sengetidsrutine
Dæmp lyset en time før sengetid for at fortælle din hjerne, det er på tide at gå i seng. Læs en bog eller lyt til musik, så du kan slappe af efter en lang dag.

 

4) Spis mad, der gør det nemmere at sove
Fødevarer som grøntsager, bønner, fedtfattige proteiner og komplekse kulhydrater beroliger kroppen og gør dig klar til at sove. Husk: hvis du er for sulten eller for mæt, når du går i seng, kan det virke forstyrrende på din søvn.

 

5) Tag tid på din middagslur
10-30 minutters søvn før kl.15 er den ideelle varighed på en lur i løbet af dagen. Hvis din lur varer for længe, eller du tager dig en lur for sent på dagen, kan det virke forstyrrende på din nattesøvn.

 

6) Få motion i løbet af dagen
Hvis du får daglig motion, vil du falde hurtigere i søvn og sove dybere. Husk: Hvis du dyrker sport for sent på dagen, kan det holde dig vågen om natten, så sørg for at være mest aktiv først på dagen.