Sådan styrer du dine triggere af forkølelsessår

Den bedste måde at håndtere dine forkølelsessår på er ved at styre dine triggere

Selv om du har et eller flere triggere af forkølelsessår, har disse en tendens til at falde inden for nogle få lignende kategorier. Mange af disse undertrykker dit immunsystem eller forårsager skade på munden og tillader virussen at angribe.

Ved at forstå hvad der udløser dine forkølelsessår, kan du proaktivt styre og forsvare dig selv mod fremtidige udbrud.

Kold vinter

Vinteren er din kolde årstid med forkølelsessår. Beskyt dig selv mod vind og vejr. Bær et halstørklæde eller træk en rullekrave op for at undgå at blive udsat for koldt vejr, tør luft og vintervind, der kan tørre dine læber. Brug læbepomade til at holde dine læber fugtede.

Sådan fryser du forkølelsessår ude

Overdrevent sollys

Om sommeren får du nemt forkølelsessår. Forsvar dig mod soleksponering. Ultraviolette (UV) stråler fra solen skader ikke blot din hud. Soleksponering kan også udløse forkølelsessår. Bekæmp dem med læbebalsam med SPF, tag en hat på med bred skygge og brug en strandparasol

Sådan undgår du forkølelsessår til sommer

Hele året

Det ser ud til, du får forkølelsessår hele året. Beskyt dig selv mod vind og vejr i den kolde tid. Bær et halstørklæde eller træk en rullekrave op for at undgå at blive udsat for koldt vejr. Brug læbepomade til at fugte dine læber. Om sommeren skal du beskytte dig mod overdreven soleksponering ved at bruge læbebalsam med SPF, tage en hat på med bred skygge og anvende en strandparasol

Lær at beskytte dig selv hele året

Stress

Hold styr på dit stressniveau. Stress påvirker dig følelsesmæssigt, svækker dit immunsystem og giver forkølelsessår en chance for at gå til angreb. Bekæmp trangen til at give efter for stress. Træk vejret dybt og slap af.

Lær at holde din stress nede

Skader som følge af tandpleje

Nogle former for tandpleje kan trække i det følsomme område omkring din mund, skade mund og læber og udløse et udbrud af forkølelsessår. Hvis du oplever det, så allier dig med din tandlæge for at begrænse risikoen for skader.

Lær om forbindelsen mellem tandpleje og forkølelsessår

Træthed

Søvnmangel kan udløse forkølelsessår. I hverdagens hektiske verden kan udmattelse fremme forkølelsessår. Så du skal slappe af. Sørge for at få motion. Og frem for alt, få rigeligt søvn. En god nattesøvn kan genoplade dit immunsystem og bidrage til at beskytte dig mod virussen.

Vil du sove godt om natten?

Svækket immunsystem

Feber, forkølelse eller influenza kan gøre dig udmattet og sårbar over for udbrud af forkølelsessår. Hvis du kan mærke, du snart blive forkølet og får feber eller influenza, skal du lytte til eksperterne og få masser af hvile og væske. Måske er det lige det, du har brug for, for at afværge et forkølelsessår.

Vil du styrke dit immunforsvar?

Hormonale udsving

For kvinder kan hormonale udsving i løbet af menstruationscyklussen udløse et udbrud. Vær opmærksom på din egen hormonale cyklus og hold øje med tegn på forkølelsessår, så du kan behandle dem tidligt.

Få mere at vide om hormonale udsving

Gå efter dine triggere

Sorter artikler efter:

Multilevel

Alle

Forebyg forkølelsesår om vinteren | Få gode råd her | Zovirax DK

Vinterens kolde vejr kan udtørre dine læber og gøre dig mere udsat over for forkølelsessår. Læs med her og få tre gode råd til hvordan du kan forebygge.

Alle

Undgå forkølelsessår om sommeren | Få gode råd her | Zovirax DK

Solen kan trigge forkølelsessår. Læs med her og lær hvordan du kan pleje dine læber om sommeren for at undgå et udbrud.

Alle

Forebyg udbrud af forkølelsessår med søvn | 5 gode råd | Zovirax DK

Hold dit stressniveau nede med en god nattesøvn og forebyg forkølelsessår. Udmattelse og træthed kan gøre dig særlig sårbar over for forkølelsessår.

Alle

Motion mod forkølelsessår og stress | Få 6 tips | Zovirax DK

Forebyg et udbrud af herpes labialis trigget af stress med fysisk aktivitet. Få seks tips til at komme i gang med at motionere her.

Alle

Mental sundhed kan modvirke forkølelsessår & stress | Zovirax DK

Forebyg et stressrelateret udbrud af herpes simplex ved at prioritere mental sundhed. Få 4 tips til at hvordan du kan reducere dit stressniveau her.

Alle

Afslapningsteknikker mod stress & herpes udbrud | Zovirax DK

Forebyg et stressrelateret udbrud af mundherpes med stressreducerende afslapningsteknikker! Se to teknikker her.

Alle

Sorg & depression kan trigge et herpes udbrud | Zovirax DK

Pas godt på dig selv i livet svære perioder og forebyg et udbrud af herpes labialis. Få fire gode råd til at håndtere sygdom og tab her.

Alle

Bekymringer & herpes labialis | Zovirax DK

Stress øger chancerne for et herpes simplex(forkølelsessårs) udbrud. Se vores 8 gode råd til arbejdsrelateret stress og reducer dit stressniveau.

Alle

Undgå stress med planlægning | Få 5 gode råd | Zovirax DK

Stress kan være med til at trigge et udbrud af herpes labialis. Læs om hvordan du kan reducere stress og forebyg et stressrelateret udbrud af herpes.

Hormoner

Forkølelsessår, graviditet & hormorner| Læs mere her | Zovirax DK

Hormoner kan udlæse et udbrud af herpes simplex. Læs mere om hvordan hormonforandringer og oral herpes hænger sammen her.

Mund & Læber

Kan man gå til tandlægen med forkølelsessår?| Zovirax DK

Ja! Du kan sagtens gå til tandlæge selvom du har et forkølelsessår. Læs mere om hvordan din tandlæge kan hjælpe dig når du har et forkølelsessår her.

Mund & Læber

Sådan får du flotte læber | Få 4 gode råd her | Zovirax DK

Hvordan får du bløde flotte læber? Ved at pleje dem! Læs mere her og få 4 gode råd til hvordan du kan pleje dine læber.

Forkølelser & influenza

Undgå forkølelse & influenza | Få 5 gode råd | Zovirax DK

Bedste du kan gøre for at undgå et udbrud af herpes simplex i vintersæsonen er at passe godt på dig selv! Få 5 gode råd til at undgå at blive syg her.

stående kvinde løfter en kettelbell

Lær, hvad der forårsager forkølelsessår

Læs mere 

lyshået kvinde med blå øjne

Kæmp imod, når du har et forkølelsessår

Læs mere